For nylig var jeg til landemode – en Gudstjeneste i domkirken, hvor stiftsamtmanden, præster og provster og biskop en gang om året hilser på hinanden og hvor administrative kirkelige sager kan afgøres.
Og jeg sad der i den store flotte domkirke og tænkte; er det her virkelig sådan her at kirke skal være. Skal vi virkelig sætte de her skel mellem præster og menighed. Er det i det hele taget i Luthers ånd, og hvad med Gud? Mon det er sådan han vil have sin kirke på jorden.? Fyldt af flotte uniformer og i rangordnet procession.?
Heldigvis kan man jo finde svar på alle sine spørgsmål i biblen.
Engang sagde Jesus; ”Hvis du bliver indbudt til en fest, så skal du ikke sætte dig øverst ved bordet. Måske kommer der en der er fornemmere end dig, så og så komme han der har indbudt jer begge og beder dig om at forlade den plads. OG så må du med skam forlade din plads ved højbordet og sætte dig længere ned. ”
Mon ikke Jesus med det prøver at sige til os, at nu skal vi lige passe lidt på med at tro, at vores egen betydning her i verden eller i kirken er så vigtig.
Måske var det en ide, at tænke lidt over hvad Jesus rent faktisk siger til os, når vi vil være kirke sammen. For hvis vi vil indrette os i fællesskaber hvor vi rangere mennesker efter ydre tegn og fortjenester, så kan vi hurtigt komme ind i en måde at være sammen på, hvor vi alle sammen bliver skammet ud. Af hinanden og de dagsordener vi opsætter for samvær. Når vi rangerer hinanden ud fra uniformer og ordener, og laver skel mellem dem og os, så bliver vi alle sammen en del af en rangering, der i sidste ende kan fra tage os al værdi. Ganske enkelet fordi vi insistere på at værdi er noget menneskeskabt, og ikke noget der er er givet af Gud.
Det er ikke den slags fællesskaber, jeg ønsker mig når jeg kommer i kirke. Jeg ønsker mig en kirke hvor vi i fællesskab bryder brødet, og drikker vinen. En kirke hvor vi beder sammen og læser i biblen sammen, og hvor vi i fællesskab lytter til hvad Jesus siger til os. En kirke hvor vi er nysgerrige på hvad vi hver især hører Gud sige, og på de forskellige opgaver vi hver især har. Ikke én kirke hvor vi går i processioner og holder hinanden fast i et stramt mønster af social kontrol.
Jesus er ret klar i mælet. Både når han taler direkte til os, og når han taler i lignelser. Det er ikke svært at forstå hvad han siger. Det svære er nok at leve efter det, for vi mennesker vil gerne selv. Vi vil gerne selv sætte dagsordenen.
Det går bare ikke når vi vil være kirke. I en kristen kirke er det Gud der sætter dagsordenen, ikke menneskers ambitioner og forfængelig.
”For enhver, som ophøjer sig selv, skal ydmyges, og den, der ydmyger sig selv, skal ophøjes..”
hej
Med udgangspunkt i 2 Krønike kap 7 vers 14 har vi et godt fundament
Bed for Danmark
Hej Steen, og hvor har du evigt ret i det, vi kan ikke andet end at bede og fortryde alt det forkert vi gør. Når vi gør det sammen er det kirke. Mange hilsner Christina
Tak til Cristina. Fin artikel eller blog.
Hyggeligt hvis ikke der er den store afstand mellem menigheden og præsterne. Men i min verden må der være en der sætter dagsordenen eller rettere sagt være ordstyrer.
Jeg er absolut ikke kyndig i biblen, lytter gerne til præstens eller andres fortolkning af det skrevne.
Måske har jeg opfattet dit budskab forkert, bordfællesskab lyder fint, medmindre alle vil have ordet og høre sig selv.
Kære Rita, tak fordi du læser og kommenterer, det er så vigtigt at vi har en samtale om den kirke vi vil have.Jeg er enig med dig i, at det er godt med en vis orden og arbejdsfordeling. Det er det Luther ville kalde Kald og stand, der er opgaver til alle, og de er alle lige vigtige, men det er godt at fastholde dem, hvis man skal have et samfund og en kirke til at fungere. Det er den hierarkisk opdeling med de så markante ydre tegn jeg stejler imod. Selvfølgelig skal der være en leder, eller bliver alt kaos. Men en kristne ledelse skal orientere sig mod Gud og ikke mod ordner og ydre prestige. Jeg kan nogen gange komme til at tænke at kirkelige ledere er meget optagede af netop den ydre ledelse og prestige og ikke af den åndelige ledelse, og det bliver jeg ked af. Kh Christina
Hvor er vi enige, og hvor har du ret!
Tusind tak, Anne og Finn,