Jeg har tit sammen med andre forsøgt at lave tankeeksperimentet: hvad nu hvis vi ikke havde bygninger, penge eller ansatte, hvordan ville kirke så se ud? For det var jo sådan den første kirkes situation var, og den spredte sig med stor hast ud over et kæmpe område.
Corona-krisen har givet os alle muligheden for mere end bare tankeeksperimenter. Vi har været tvunget ud i at eksperimentere med at være kirke online og i at være i små fællesskaber. På den måde har denne tid været lærerig for mange af os. En af de ting, som mange pludselig kan mærke er, at kirke er fællesskab. Det er virkelig vigtigt med de små fællesskaber!
Billedet ovenfor viser tre af de fællesskaber, som vi i Kirke på vej, har haft erfaringer med under krisen. Et kor, der mødes i parken med to meters afstand. En anden gruppe, der mødes udenfor og taler og beder sammen med god afstand. Og et åbent online fællesskab, som mødes hver morgen og tjekker op på hinanden, læser en tekst fra Biblen sammen og taler om det med hinanden.
Det sidste billede er af billede af Jesus med sine disciple. Det er tankevækkende så meget billederne minder om hinanden. Små fællesskaber med Jesus i centrum. Små fællesskaber, der i princippet kan mødes hvor som helst. De kommer sammen for at lytte til Gud og for at hjælpe hinanden til at omsætte troen i praksis. Fællesskaber der nok er små, men meget dynamiske, relationelle, fleksible og tilpasningsparate – også midt i en krisetid.
Det giver stof til eftertanke.
For behøver vi egentlig bygninger, penge og ansatte for at være kirke i dag?
Der kan nok kan opnås meget ved et mere organiseret foretagne, men jeg føler at en stor del af dét at “være kirke” mere er en måde at være på overfor hinanden, det fredelige, åbenhjertige fællesskab vor Kristi ånd trives. Et åbent hjerte og en kærlig hånd kan man have med sig overalt og være en levende kirke med.
Tak for bidraget her, Nicolai! Du har helt ret i at kirke er noget dybt relationelt og dynamisk noget, vi har med at gøre!
Det er en rigtig god ide. Efter min mening er der mange andre måder at være kirke på end i kirkerummet. Jeg har selv vandret meget med noget i ørerne i denne tid. Den økumeniske gruppe Levende Vand sender pilgrims podcasts ud til fri afbenyttelse en gang om ugen. Og så vælger man selv, hvor man vil gå.
Jeg har selv prøvet det – virker rigtig godt!
Har du prøvet at gøre det sammen med andre, så man fx kunne få en lille snak om det til sidst?
Tak for denne opmuntring, Peter! Gud velsigne jeres arbejde rigt.
Tak, Henrik! Missionsselskaberne må rigtig gerne tænke med her – også når det handler om DK